Exempel avancerade formler

Nedan finns exempel på avancerade formler med if-satser och även nästlade if-satser och olika variabler:

IF(VALUE,TRUE,FALSE)

Exempel 1

Formel:
IF (YEAR < 2000, 0.15*’METER13:1’, 0)’

Förklaring:
Om innevarande före år 2000 så skall mätaren man angivit multipliceras med 0,15.
Om inte, alltså innevarande årtal är 2000 eller senare så blir förbrukningen 0.

Exempel 2

Formel:
IF (AND(MONTH < 9, YEAR < 2000), 0.15*’METER13:1’, 0)’

Förklaring:
Om innevarande månad är mindre än 9 (alltså jan-aug) OCH innevarande år är före 2000 så skall mätaren man angivit multipliceras med 0,15.
Om inte, alltså innevarande årtal är 2000 eller senare så blir förbrukningen 0.

Exempel 3

Formel:
IF (OR(AND(MONTH < 9, YEAR = 2000) , YEAR < 2000) , 0.15*’METER13:1’, 0)’

Förklaring:
Om innevarande månad är mindre än 9 (alltså jan-aug) OCH innevarande år är 2000, ELLER om innevarande år är före år 2000 så skall mätaren man angivit multipliceras med 0,15.
Om inte, alltså om innevarande år och månad är senare än augusti 2000 blir förbrukningen 0.