Fliken Avläsningshistorik

För att få upp mätare i fliken avläsningshistorik krävs att man star på en fastighet eller lägre nivå. Här kan man mata in avläsningar eller förbrukningar både längre tillbaka i tiden eller många samtidiga perioder då mätarna syns i var sin kolumn då man står på t ex en fastighet.

Observera att systemet visar de antalet perioder i griddet som ryms på skärmen. Man ser alltså alltid innevarande period och så långt tillbaka som ryms. Vill man se fler perioder bakåt i tiden klickar man antingen på de små pilarna ovanför kolumnen ’Period’ eller ’Datum’ eller så går man uppåt med piltangenterna på tangentbordet.

Standard är att mätarna sorteras i griddet enligt namnet men via menyn Inställningar kan man sortera även på avläsningsordning. I menyn Urval väljer man eventuellt för vilken avläsare man vill se och göra avläsningar/ändringar för. Dubbelklickar man på en cell med en avläsning eller klickar på knappen Detaljer i menyn får man upp en dialog där man kan göra mätarbyten samt ändra avläsning, ange kommentar samt ser förklaring till de små färgmarkeringar som dyker upp i cellerna.