Varmvattengraddagar

Varmvattengraddagar (VVGD) är ett värde som läggs på graddagarna från mätarens klimatort för att dämpa graddagarnas inverkan på förbrukningarna. Varmvattengraddagarnas inverkan blir större ju lägre klimatortens graddagar blir, vilket innebär att varmvattengraddagarna blir dominanta under sommarmånaderna när de verkliga graddagarna är få och den mesta delen av förbrukningen är just uppvärmning av varmvatten.
Metoden för att bestämma hur många varmvattengraddagar en mätare ska ha grundar sig på att man försöker att återskapa den förbrukningsprofil en mätare har utifrån dess förbrukningar, verkliga graddagar och olika VVGD. Genom att fördela den totala årsförbrukningen med graddagarna och olika VVGD kan man få fram en avvikelse mot de verkliga månadsförbrukningarna. De VVGD som ger den minsta avvikelsen anses vara bäst och kommer därför att sparas.

För att göra denna beräkning krävs att man väljer ett Förbrukningsår som har minst 8 månader med förbrukningar och verkliga graddagar.

Funktionen har även ett antal olika inställningar för att filtrera vilka mätare som skall tas med vid beräkningen.

Ta med värmemätare som saknar värden för ändringsperioden skapar nya VVGD om de inte finns för vald ändringsperiod sedan tidigare.
Ta med värmemätare som redan har värden för ändringsperioden uppdaterar befintliga VVGD för vald ändringsperiod.
Ta med värmemätare som har normalårskorrigeringen bortställd tar även med värmemätare som har klimatkorrigering bortställd i mätaregenskaperna.

Beräkningen av VVGD startas via knappen Beräkna och redovisar resultatet i listan Resultat.